Mäklarinfo
Vad är en ägarlägenhet
Att äga och bo i ägarlägenhet innebär ett större eget ansvar än för till exempel bostadsrätter. Det kan mer liknas vid att bo i radhus, fast på höjden. Varje lägenhet är en egen fastighet. De gemensamma ytorna, som trapphus, soprum, förråd, hiss och entréer, ägs och förvaltas av en samfällighetsförening.
Ägarlägenhet är en upplåtelseform som ger ägaren stor personlig frihet och låga fasta kostnader. Fastighetsägaren betalar inte för några gemensamma lån vilket gör att månadsavgiften blir betydligt lägre än i en bostadsrätt. Ägaren kan pantsätta, belåna och sälja bostaden precis som en villaägare kan göra. Ägaren kan också fritt hyra ut lägenheten.
Här finner du som mäklare viktig information om vår förening och fastighet vid förmedling av lägenheter.
Vid visning av en lägenhet inför försäljning gäller följande:
- Anslag får ej tejpas upp på entrédörrar eller intill hissar
- Det måste finnas en mäklarassistent, ”dörrvakt” i entrén under visningen. Det är inte tillåtet att tejpa låset eller ställa upp dörren.
Viktiga dokument:
Frågor och svar
Hur många lägenheter och lokaler finns det i samfälligheten?
Samfälligheten består av 36 lägenheter. Det finns inga gemensamma lokaler.
Äger samfälligheten marken?
Ja, men all mark som samfälligheten äger står byggnaden på. Gården bakom tillhör våra grannar, BRF Strandpromenaden.
Får en juridisk person köpa?
Ja. Eftersom lägenheten är en egen fastighet kan en juridisk person köpa. Någon prövning görs inte av samfällighetens styrelse.
Är det tillåtet med delat ägande.
Ja. Eftersom lägenheten är en egen fastighet finns det ingen begränsning på antal delägare. Någon prövning görs inte av samfällighetens styrelse.
Vad ingår i samfällighetsavgiften?
Samfällighetsavgiften går till att täcka drift och underhåll av den gemensamma byggnaden. Lägenhetens förbrukning av värme, varm- och kallvatten ingår inte i samfällighetsavgiften, men faktureras tillsammans med denna. Mätning av förbrukningen sker individuellt, s k IMD.
Ingår bredband och TV i avgiften?
För närvarande är lägenheterna anslutna till Telia Öppen Fiber vilket innebär att var och en tecknar eget avtal om bredband och TV med valfri leverantör. Men vid senaste årsstämman beslöts att ge styrelsen i uppdrag att teckna ett gemensamt avtal om bredband och TV med Telia. Det kommer preliminärt att införas från 1 oktober.
Är det tillåtet att hyra ut lägenheten?
Ja, eftersom lägenheten är en egen fastighet kan man fritt hyra ut den. Några tillstånd från samfälligheten behövs inte. Ungefär hälften av lägenheterna hyrs ut idag.
Däremot har fastighetsägaren ansvar för att informera hyresgästen om de regler som gäller i fastigheten. Det gäller bland annat information om gemensamma utrymmen, som soprum, garage och cykelförråd.
Har samfälligheten några större investeringar inplanerade?
Under hösten kommer nya mätare för värme, varm- och kallvatten att installeras. Kostnaden belastas underhållsfonden.
Hur stora lån belastar samfälligheten?
Samfälligheten har inga gemensamma lån.
Finns det garageplats att få hyra?
Varje lägenhet (utom 1 RoK) har en egen parkeringsplats som följer med lägenheten. Den ingår i en egen samfällighet som debiterar 363:-/månad och plats vilket täcker självkostnaden för drift och underhåll. Om man har behov av ytterligare p-plats finns det ibland platser att hyra i andra hand. Annars hänvisas till gatuparkering eller garaget vid AGA station.
Kan man ladda elbilar i garaget.
Vissa fastighetsägare har redan installerad laddstolpar som den nye ägaren får överta. Annars finns möjlighet att, efter godkännande av garagestyrelsens ordförande, installera en egen laddstolpe som kopplas till lägenhetens egen elmätare.
Finns det cykel- och mopedförråd?
Det finns ett cykelförråd som nås via garaget. Däremot finns det ingen parkering för mopeder i huset.
Vart ska överlåtelsehandlingar och medlemskapsansökan skickas?
Försäljning av ägarlägenheter sköts helt av fastighetsägaren och till skillnad från bostadsrättsföreningar sker ingen prövning av föreningen. Samfällighetsföreningen behöver dock få information om försäljningen och nya kontaktuppgifter till ägare och ev hyresgäster. Den informationen skickas till agarlagenheter.dalenum@gmail.com.
Därtill behöver vår ekonomiska förvaltare, MBF (tel: 021-40 33 00, e-post: info@mbf.se), få information om ägarbytet så att samfällighetsavgiften faktureras rätt mottagare.
Instruktioner vid flytt och större leveranser
Entrédörrarna är utrustade med dörrstängningsautomatik. Om dörren behöver ställas i öppet läge får detta enbart ske genom knappen ovanför dörren, annars kan motorn gå sönder. Det är absolut förbjudet att ställa upp dörren genom att ställa något för den som hindrar dörren från att gå igen.
Vilken sorts hemförsäkring ska jag teckna?
Samfälligheten har en fastighetsförsäkring som täcker alla lägenheter. Man behöver därför bara teckna en hemförsäkring motsvarande en hyresrätt. Något bostadsrättstillägg behövs inte.
Vilka tillstånd krävs från samfälligheten för att få bygga om sin lägenhet?
Eftersom lägenheten är en egen fastighet behövs inga tillstånd så länge man inte påverkar bärande konstruktioner, de gemensamma VA-ledningarna, det gemensamma ventilationssystemet eller konstruktioner utanför den egna lägenheten. Vid oklarhet kontakta styrelsen.